23 Haziran 2011 Perşembe

Best Music Videos Ever #6: Nuthin' But A "G" Thang

1992 yılında, o güne kadar "bir, iki, üç, hobaa!" şeklinde tezahür eden rap müziğin tarihini değiştiren, bu müziğe bir "karakter, duruş" katan, kendi çektiği bu videoyla da küçük çaplı devrimine "imzasını" koyan Dr. Dre bir kez daha konuğumuz oluyor. Videonun kendisi daha önce yer verdiklerimiz gibi müthiş fikirler, görsel efektler vs. içermiyor. Olabildiğine sade ve klasik bir yapısı var ama söz konusu doğallığı, ortaya koyduğu tavır ile müthiş bir uyum sergilerken, adamlarımızın geçirdiği "sıradan" bir günü başından sonuna kadar "olduğu gibi" görselleştiriyor: Snoop Dogg'un benzer her filmde gördüğümüz klasik "siyahî aile" eşrafı ve kaos içindeki evi, cabrio Chevy arabalar, o arabaları zıplatarak sergilenen olağanüstü şovlar (bir tek motorların sesi eksik), barbekü partisi, "çete" görüntüleri, Crenshaw'da gezinti, polise laf atmalar, akşam gidilen müthiş parti, ağzına kadar içki dolu buzdolabı, St.Ides likörüyle banyo yaptırılan güzel kız vs. Ama en güzeli hangisi? Dre'nin en sona sakladığı o görüntü: Dre, Dogg'u sabah güneş doğarken evine bırakıyor ve hepimiz şunu biliyoruz; biraz uyuyup uyanacak ve bu yaptıklarını ebediyen yapmaya devam edecekler. Tek kelimeyle olağanüstü..

Dr. Dre ft. Snoop Dogg - Nuthin' But A "G" Thang (1993)
Yönetmen: Andre Young (Dr. Dre)


22 Haziran 2011 Çarşamba

Halil Altıntop..

Trabzonspor, dün Eskişehir'e gidip şehri gezen, hatta söylendiğine göre gece Halil Ünal'ın evinde kalan gurbetçi oyuncu Halil Altıntop ile 3 yıllık sözleşme imzalamış. Öncelikle Halil'in ne yapmaya çalıştığını, amacının ne olduğunu hiç kimsenin anladığını zannetmiyorum. Bir oyuncunun birden fazla kulüple görüşüp bir tanesi ile anlaşması normaldir ama başkanın evinde kalmak vs. ne oluyor? Etik kavramıyla bağdaşan bir durum olduğunu düşünmüyorum.

Olayın teknik kısmına gelirsek, Trabzon için iyi bir transfer olduğu söylenebilir. Artık 29 yaşında olan Halil iyi niyetli, hareketli, çalışkan, hava toplarında fena olmayan bir oyuncu. Eksileri ise oyun zekâsının ve tekniğinin kısıtlı olması ile gol vuruşlarındaki istikrarsızlık.. Yine de Umut'un ayrıldığını düşünürsek alınabilecek iyi yerli forvetlerden birini aldılar diyebiliriz. Paulo Henrique ile ikili mi oynayacak, yoksa Şenol Güneş tek santrforlu sisteme devam mı edecek, bunu göreceğiz.

Genel olarak baktığımızda ise Yattara, Jaja ve Umut'un gönderilip, Henrique ve Halil'in transfer edilmesi ile takımdaki rotasyon darbe almış oldu. Henrique'nin disiplin sorunları olduğu söyleniyor. Halil'in de ne vereceği meçhul, bu yüzden bence sözleşmesi 6 ay sonra bitecek olan Gökdeniz'i geri getirmeleri gerekiyor. O zaman sıkıntı kalmaz diye düşünüyorum.

Son olarak Türkiye'nin en saçma sapan insanlarından biri olan Sadri Şener'in Halil ile ilgili olarak "ikiz futbolculardan birinin iyi, birinin kötü çıkma şansı yok" deyişine neremizle gülelim, onu bilemiyorum.

21 Haziran 2011 Salı

King Creosote - Diamond Mine (2011)


Magnétophone ve U.N.P.O.C. gruplarının eski üyesi, Skuobhie Dubh Orchestra ve Khartoum Heroes gruplarının da eski vokalisti olan İskoç şarkıcı/şarkı yazarı Kenny Anderson (aka King Creosote), albümlerini 2003'ten beri düzenli olarak kendi plak şirketinden yayımlayan bir sanatçı. Bu çalışmalarını 2011'de "Thrawn" isimli bir koleksiyonda toparlayıp piyasaya süren Anderson, ilk gerçek uzunçaları diyebileceğimiz "Diamond Mine"ı da yine bu yıl içinde tamamladı. İngiliz Techno/Ambient prodüktörü Jon Hopkins ile ortaklaşa kotardığı albüm, Anderson'ın kendi sözleriyle "İskoçya'nın sahil kırsalındaki yaşantı için yazılmış romantik bir soundtrack..." Gerçekten de etkisi tüm kayıtlarda hissedilen huzur verici vokal, sakin besteler ve Hopkins'in duru düzenlemeleri (7 şarkılık ve 32 dakikalık bu kısa) albüme benzeri zor bulunur bir hava verirken, aynı zamanda insanı karanlık gecelerde (bir kadeh içki ve bir battaniye ile mesela) bambaşka diyarlara götürebilecek kadar güçlü ve sarsıcı bir deneyim sunuyor. Ana akım dışında bir şeyler de dinlemek isteyen müzikseverler için "tecrübe edilmesi zorunlu" bir deneyim bu... 9/10

20 Haziran 2011 Pazartesi