9 Mart 2013 Cumartesi

Amsterdam yolunda rakipler


Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi'nde (EL) ilk-16 turunun ilk maçında Plzen'i deplasmanda 1-0 yendi. Maç boyunca olgun bir Avrupa takımı gibi sakin, özgüvenli ve bilinçli oynayan sarı-lacivertliler, rövanşta büyük aksilikler yaşanmadığı sürece turun mutlak favorisi durumunda. Eğer beklediğimiz durum gerçekleşir ve Fenerbahçe turu geçerse bu, kulüp tarihinin mevcut kupadaki ilk çeyrek finali olacak.

Çeyrek finaldeki olası rakipleri tahmin etmek için, ilk-16 turunda geçtiğimiz hafta içi oynanan "ilk maçların" sonuçlarını hatırlayalım:

Plzen 0-1 Fenerbahçe
Anzhi 0-0 Newcastle
Stuttgart 0-2 Lazio
Steaua 1-0 Chelsea
Levante 0-0 Rubin
Tottenham 3-0 Inter
Basel 2-0 Zenit
Benfica 1-0 Bordeaux

Bu sonuçların ardından turu geçmeye yakın takımlar:

Fenerbahçe
Newcastle
Lazio
Chelsea
Rubin
Tottenham
Basel
Benfica

Chelsea'nin Steaua karşısında elenmesi tabii ki en büyük dileğimiz ama iki takım arasındaki kalite uçurumu çok derin. Öte yandan Zenit'in ilk maçta 2-0 kaybettiği Basel'i geçmesi artık çok zor ve bu turun en büyük sürprizi de, şayet gerçekleşirse bu olacak.

Muhtemel çeyrek final rakiplerini incelerken "hangisi gelirse şansımız ne olur?" şeklinde bir fikir jimnastiği yaptım (ki bunu hemen hemen her Fenerbahçe taraftarı en az 1 kez aklından geçirmiştir) ve Fenerbahçe'nin her eşleşmesi için bir "tur geçme yüzdesi" belirledim. Derken iş, takımları torba'lara ayırmaya, kategorilendirmeye ve bunu Avrupa'daki bütün kulüpler için uygulamaya kadar ilerledi. İşbu post ile de bunu sizinle paylaşıyorum.

Fenerbahçe'nin, Avrupa kupalarının herhangi bir fazında karşılaşabileceği muhtemel takımları 5 torbaya ayırabiliriz:

1. torba
Fenerbahçe'nin %20, rakibin %80 favori olacağı eşleşmeler:

Barcelona
Real Madrid
Bayern
Manchester United
Juventus

2. torba
Fenerbahçe'nin %35, rakibin %65 favori olacağı eşleşmeler:

Manchester City
Chelsea
Dortmund
PSG

3. torba
Fenerbahçe'nin en fazla %49, rakibin en az %51 favori olacağı eşleşmeler:

Arsenal
Tottenham
Liverpool
Schalke
Atletico Madrid
Valencia
Milan
Inter
Napoli
Lazio
Porto
Benfica
CSKA
Zenit
Shakhtar
Dinamo Kiev

4. torba
Hem Fenerbahçe'nin hem de rakibin %50 favori olacağı eşleşmeler:

Newcastle
Everton
Fulham
Lyon
Marseille
Lille
Spartak Moskova
Anzhi
Rubin
Sevilla
Athletic Bilbao
Malaga
Roma
Fiorentina
Bayer Leverkusen

5. torba:
Fenerbahçe'nin %51 ve üzeri favori olacağı eşleşmeler:

Aston Villa
Stoke
Getafe
Levante
Genoa
Udinese
Wolfsburg
Werder Bremen
Hannover
Stuttgart
Hamburg
Mönchengladbach
Bordeaux
Montpelier
St. Etienne
Ajax
PSV
Twente
Feyenoord
AZ
Braga
Sporting Lizbon
Steaua
Cluj
Vaslui
Celtic
Sparta Prag
Plzen
Anderlecht
Kobenhavn
BATE
PAO
Olympiakos
APOEL
Hapoel Tel Aviv
Basel

Not: Son torba dilediği kadar genişletilebilir. Sonuçta bir takım ilk 4 torbada değilse, 5.'de demektir.

Görüldüğü gibi Fenerbahçe, Avrupa kupalarında eşleştiği zaman rakibin ağır favori olacağı 9 takım var. Yine rakiplerin favori olduğu ama muhtemel eşleşmede galibi ayrıntıların, günlük değişkenlerin vs. belirleyeceği 3. torbada 16 takım yer alıyor. Ve nihayet şansların eşit olacağını öngördüğüm 4. torbada da 15 takım var.

Avrupa futbolunu yakından takip eden bilinçli herhangi bir futbolsever bu takımlardan en fazla 3 tanesinin yerini değiştirir. Büyük çoğunluğun ise bu kategorilere iştirak edeceğini sanıyorum.

Bir taraftar olarak, Fenerbahçe ilk 2 torbadaki takımlarla oynadığı zaman, elinden geleni yapıp çubuklu'yu terletmesi benim için yeterlidir. Turun geçilip geçilmemesini önemsemem, daha doğrusu geçilememesi bende hayal kırıklığı yaratmaz.

3. ve 4. torbada yine aynı mücadeleyi ama aynı zamanda belli seviyedeki bir "kaliteyi" ortaya koymasını, tura ya da maça ortak olmasını ve kazanan rakip olsa bile bunu çok ama çok zorlanarak yapabilmiş olmasını beklerim. Bu 31 takımla olan eşleşmelerde bir gün Fener kazanır, öbür gün rakip, böyle bakıyorum.

5. torba ise mazeretin olmadığı alanları işaret ediyor. Bu takımlardan herhangi birine geçilmek, naçiz kanaatimce başarısızlıktır. 5 eşleşmenin 1'inde olabilir ama diğerlerinde mutlaka rakip alt edilmelidir.

Netice olarak:

1. Fenerbahçe Plzen'i elerse, muhtemel eşleşmeler konusunda bu tablo yardımcı olabilir. Yazının başında ilk16'daki ilk maçların sonuçlarını vermiştim. Bunun ışığında Chelsea, Tottenham, Lazio ve Benfica'nın (ve şayet turu geçerse Zenit'in) gelmemesini dilerim. Rubin, Newcastle, Basel ve Steaua iyidir.

2. Gelecek sezonun başında takımların o günkü durumlarıyla 1-2 değişiklik yapılır ve Avrupa kupaları serüveni başlarken, yine bu tablo bir rehber işlevi görebilir.

3. G.Saray, muhtemel eşleşme durumunda şansların %50-50 olduğu gruba giriyor. Bu durumda aynı tablo onlar için de geçerli demektir.